Eerste Hulp Bij Orthodontie

Eerste Hulp Bij Orthodontie

Wanneer er iets mis is met de beugel, is het raadzaam om zo snel mogelijk contact op te nemen met de praktijk. De receptioniste maakt dan een afspraak om de klacht te verhelpen.

Krijgt u ’s avonds, in het weekend of op vakantie problemen, kijk dan eerst of u het probleem kunt verhelpen via onze Ortho-EHBO.

Bij ernstige pijnklachten veroorzaakt door de beugel, die u niet zelf kan verhelpen en die niet tot de volgende werkdag of tot na het weekend kunnen wachten, kunt u bellen naar onze praktijk (023-3035341)
Via het antwoordapparaat wordt u verder geholpen en kunt u contact met ons opnemen via het spoednummer.

Mocht er op vakantie in het buitenland iets met u beugel zijn, dan kunt u het beste proberen een orthodontist of tandarts in de buurt te vinden.

 

Welke problemen kunnen voorkomen?

Mijn tanden doen pijn

Wanneer u net een slotjesbeugel hebt, of uw beugel weer strakker is gezet, dan kunnen uw tanden de eerste dagen gevoelig zijn. Mochten uw tanden en kiezen erg pijn doen, dan kunt u eventueel een paracetamol innemen. Na een dag of drie zijn uw tanden gewend en zal de pijn zijn verdwenen.

Mijn kaken doen pijn bij dragen van een blokbeugel

Doordat uw kaken in een andere stand komen te staan, kan het zijn dat u de eerste dagen spierpijn krijgt in uw kaken. Dit kan soms aanvoelen als lichte hoofdpijn. Wanneer u hier erg veel last hebt, kunt u eventueel een paracetamol innemen.

De draad van mijn vaste beugel prikt

Bel tijdens werkdagen naar de praktijk voor het maken van een afspraak. Als u in de avond of in het weekend last hebt van een prikkende draad, kunt u bij een dunne draad proberen om het draadje dat uitsteekt met een nagelknippertje af te knippen. Lukt het niet om het af te knippen, dan kunt u er een bolletje wax op doen of, als u dat niet heeft, een stukje suikervrije kauwgom. Neem vervolgens de eerst volgende werkdag contact op met de praktijk.

Ik heb irritaties in mijn mond

Wanneer u net een beugel hebt, moeten uw wangen en/of lippen een soort eeltlaagje ontwikkelen. Tot die tijd kunnen er soms wat kleine irritaties of blaren ontstaan op jouw wangen, tandvlees of lippen. Na een paar dagen gaat dit vanzelf over. Indien u er langer last van heeft, kunt u de meegegeven wax gebruiken.

Mijn losse beugel drukt op het tandvlees

Probeer de beugel alleen s’ nachts te dragen en maak op de nieuwe werkdag een afspraak. Wij kunnen de beugel zo verstellen dat hij weer goed zit.

Mijn losse beugel is stuk

Laat de losse beugel uit en maak op de nieuwe werkdag een afspraak om de beugel te laten repareren. Neem altijd het model mee waarop de beugel aanvankelijk is gemaakt. Wij zullen er dan voor zorgen dat de beugel gerepareerd wordt.

Mijn spalk zit los

Maak op de nieuwe werkdag een afspraak om de spalk te laten repareren.

Mijn spalk is gebroken

Maak op de nieuwe werkdag een afspraak voor het maken van een nieuwe spalk.

Mijn TPA zit los

Probeer de beugel weer in de buisjes te schuiven. Lukt dat niet, bel dan zo snel mogelijk op voor een afspraak.

Mijn ringetje zit los

Laat indien mogelijk het ringetje zitten. Draag geen elastiekjes meer aan het ringetje. Wanneer u een buitenboordbeugel draagt, moet u deze uit laten tot het ringetje weer is vastgezet. Mocht het ringetje er toch af gaan, bewaar deze dan goed en neem het de volgende keer mee. Maak op de nieuwe werkdag een afspraak om de beugel te laten repareren. Als het ringetje er af is gegaan, vertel dan aan de receptioniste hoe lang hij er al af is. Soms moet u nog een keer komen om te separeren (elastiekje plaatsen tussen uw kiezen).

Mijn slotje zit los

Als het slotje helemaal los zit en u heeft hier last van, dan mag u deze zelf voorzichtig verwijderen met een pincet. Lukt het niet om het af te knippen, dan kunt u er een bolletje wax op doen of, als u dat niet heeft, een stukje suikervrije kauwgom. Heeft u er geen last van, laat het dan gewoon zitten.

Als u in de avond of in het weekend last hebt van het laatste slotje helemaal achterin, kunt u bij een dunne draad proberen om voor het losse slotje de draad met een nagelknippertje af te knippen. Bewaar het losse slotje goed en neem het de volgende keer mee. Lukt het niet om het af te knippen, dan kunt u er een bolletje wax op doen of, als u dat niet heeft, een stukje suikervrije kauwgom. Neem vervolgens de eerst volgende werkdag contact op met de praktijk. Maak op de nieuwe werkdag een afspraak om het slotje weer vast te zetten.

Mijn elastieken zijn op

U kunt iedere werkdag tussen 8:30 en 16:30 elastieken ophalen op de praktijk. U hoeft hiervoor geen afspraak te maken. Indien u niet hier Haarlem woont, kunnen wij de elastieken ook opsturen. Vermeld hierbij in een e-mail bericht om welke elastieken het gaat.